- Berita Dunia | mStar

Diterbitkan: Khamis, 25 September 2014 6:31 PM

(Ubah saiz teks)

BANGKOK: Angkatan Tentera Myanmar (Tatmadaw) pada Khamis membebaskan 109 kanak-kanak yang direkrut dalam pasukan itu bagi menunjukkan komitmen berterusan untuk menjadikan anggota pasukan keselamatan lebih profesional dan kekal "bebas daripada tentera kanak-kanak'.

Pembebasan itu, yang dihadiri Menteri Kesatuan bagi Pertahanan, Lt Jen Wai Lwin, menyusul tidak lama selepas 91 kanak-kanak dan remaja dibebaskan pada Ogos 2014, menurut Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam satu kenyataan.

Menurut kenyataan itu setakat ini, 472 kanak-kanak dan remaja dilepaskan sejak Pelan Tindakan ditandatangani pada Jun 2012, bagi menghentikan khidmat dan menghalang pengambilan kanak-kanak untuk berkhidmat dalam tentera.

"Kami menyaksikan semakin ramai kanak-kanak keluar dari Tatmadaw dan ini menunjukkan usaha yang dipercepatkan oleh kerajaan Myanmar dan bagi menghentikan amalan berbahaya merekrut kanak-kanak," kata Renata Lok-Dessallien, Residen Bangsa-bangsa Bersatu dan Penyelaras Kemanusiaan di Myanmar, dan pengerusi bersama Pasukan Petugas Negara bagi Pemantauan dan Pelaporan mengenai pencabulan teruk terhadap kanak-kanak (CTFMR).

Sejak 2007, Tatmadaw, serta tujuh kumpulan bersenjata bukan negara telah diletakkan dalam senarai Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu sebagai pihak-pihak yang merekrut dan menggunakan kanak-kanak dalam pasukan tentera, kata UNICEF.

Susulan itu, kerajaan menandatangani Pelan Tindakan dengan CTFMR pada Jun 2012, yang menggariskan langkah-langkah bagi menghentikan dan menghalang penggunaan dan merekrut kanak-kanak.

Pembebasan hari ini adalah hasil perbincangan antara kerajaan dan CTFMR tentang bagaimana mempercepatkan usaha untuk memastikan Tatmadaw bebas daripada kanak-kanak, kata Bertrand Bainvel, Wakil UNICEF ke Myanmar dan pengerusi bersama CTFMR.

Beliau berkata kemajuan yang dicapai setakat ini termasuk mengeluarkan arahan baharu menghalang pengambilan kanak-kanak di peringkat batalion, akses CTFMR yang berterusan bagi kemudahan tentera, dan pemasangan papan iklan di seluruh negara untuk meningkatkan kesedaran bahawa merekrut kanak-kanak - bagi mereka yang di bawah umur 18 tahun adalah haram dan menyalahi undang-undang.

"Menghentikan usaha merekrut dan menggunakan kanak-kanak dalam angkatan tentera adalah penting ketika Myanmar berusaha untuk memperluaskan perlindungan kanak-kanak dan menjamin hak mereka," kata Bainvel. 


Tags / Kata Kunci: Tatmadaw , Bangkok
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan