Gaza Rai Gencatan Senjata Jangka Panjang - Berita Dunia | mStar

Gaza Rai Gencatan Senjata Jangka Panjang

Diterbitkan: Rabu, 27 Ogos 2014 11:36 AM

Sebahagian rakyat Palestin yang meraikan kemenangan selepas persetujuan dicapai antara Israeal dan Hamas untuk mengadakan gencatan senjata jangka panjang di Gaza. Foto AFP

(Ubah saiz teks)

RAKYAT Palestin meraikan kemenangan mereka di Gaza apabila satu pertujuan dicapai antara Isarel dan Hamas untuk mengadakan gencatan senjata jangka panjang.

Berita gembira itu mengakhiri pergolakan berdarah selama tujuh minggu yang menyebabkan jumlah kematian paling tinggi dalam tempoh sedekad.

Persetujuan itu bermula pada pukul 1600 GMT, melibatkan pemberhentian segera ke atas keganasan di Gaza, yang berlaku sejak 8 Julai lalu dan dikatakan menyebabkan 2,143 rakyat Palestin terbunuh dan 69 di pihak Israel.

Seorang rakyat Palestin mengibarkan bendara negaranya dan bendera Hamas dalam suasana percikan bunga api di udara. Foto AFP

Rakyat Palestin berkata, ia merupakan gencatan senjata yang tetap, manakala seorang pegawai kanan Israel menyifatkan ia sebagai "tanpa syarat dan tanpa had masa".

Washington memberikan sokongan penuh kepada perjanjian itu. 

"Kami amat menyokong pengumuman mengenai gencatan senjata itu," kata jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Jen Psaki.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Ban Ki-Moon menyuarakan harapan bahawa gencatan senjata di Gaza akan menyediakan pentasi bagi perbincangan mengenai perjanjian damai peringkat akhir antara Israel-Palestin. 

Rakyat Palestin berhimpun di jalan-jalan bagi meraikan kemenangan mereka. Foto AFP

Di Gaza, ribuan membanjiri jalan-jalan bagi meraikan kemenangan itu, dan beberapa tembakan dilepaskan ke udara, yang dilakukan di kalangan pejuang Hamas bersenjata.

Sementara itu di masjid-masjid, mereka menggunakan pembesar suara bagi memaklumkan kesyukuran dan memuji kebesaran Allah berikutan perang yang berlanjutan selama tujuh minggu itu berakhir.

"Terima kasih Allah kerana perang ini sudah berakhir. Saya tidak percaya saya masih hidup bersama anak-anak saya," kata Maha Khaled, 32, kepada AFP.

"Ia merupakan peperangan yang amat kejam. Saya tidak pernah jangka kami akan dapat melihat semula keamanan," katanya.


Tags / Kata Kunci: gencatan senjatan , Gaza , rakyat Palestin , Hamas
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan