Calon Presiden Afghanistan Setuju Keputusan Pengundian Diaudit Semula - Berita Dunia | mStar

Calon Presiden Afghanistan Setuju Keputusan Pengundian Diaudit Semula

Diterbitkan: Isnin, 14 Julai 2014 7:50 PM

(Ubah saiz teks)

Afghanistan,

KABUL: Kedua-dua calon dalam pilihan raya presiden Afghanistan bersetuju agar jumlah undi diaudit semula berikutan wujud pertikaian dalam keputusan pilihan raya pusingan kedua. 

Suruhanjaya Pilihanraya Bebas yang mengendalikan proses pengauditan itu menjangka akan mengambil masa tiga minggu untuk menyiapkan kiraa semula itu. 

"Kami akan membentuk 100 pasukan yang akan memeriksa 1,000 peti undi setiap hari dan prosesnya dijangka akan selesai dalam masa tiga minggu,” kata pengerusi suruhanjaya, Yusuf Nuristani. 

Anggaran tempoh masa itu dibuat selepas calon presiden, Abdullah Abdullah dan Ashraf Ghani bersetuju pengauditan semua lapan juta undi dilakukan berikutan wujud pertikaian dalam pilihan raya pusingan kedua. 

Nuristani berkata keputusan audit hendaklah diterima oleh kedua-dua calon sebagaimana dipersetujui dan pemeriksaan dilakukan di hadapan wakil mereka serta pemerhati dari dalam dan luar negara. 


Sebaik sahaja selesai pilihan raya pusingan kedua pada 14 Jun lalu, Abdullah mendakwa berlaku penipuan secara besar-besaran sehingga menyebabkan kekalahannya. 

“Sebahagian besar orang akan memproses beratus-ratus peti undi setiap hari, dan bekerja mengikut syif bagi menghabiskan pengauditan itu,” kata Nuristani. 

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan