Rusuhan Little India: Singapura Terima Pakai Syor COI - Berita Dunia | mStar

Rusuhan Little India: Singapura Terima Pakai Syor COI

Diterbitkan: Isnin, 7 Julai 2014 11:28 PM

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Kerajaan Singapura menerima pakai semua syor Jawatankuasa Siasatan (COI) mengenai rusuhan Little India dan akan melaksanakannya secara tegas, kata Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri Teo Chee Hean.

Beliau berkata laporan COI itu, yang dikeluarkan pada 30 Jun, mengemukakan beberapa syor dan pemerhatian penting bagi menambah baik pengurusan kejadian sedemikian, di samping mengurangkan risiko ia berlaku lagi pada masa akan datang.

"Dengan melaksanakan syor COI itu, kami akan lebih bersedia dan Home Team, kerajaan serta Singapura akan menjadi lebih bersiap sedia serta kuat berikutan kejadian itu," katanya pada akhir kenyataan mengenai respons kerajaan terhadap laporan COI di Parlimen di sini Isnin.

Pada 8 Disember 2013, satu rusuhan tercetus berikutan kemalangan jalan raya yang mengakibatkan kematian di Race Course Road di Little India. 

Rusuhan itu merupakan gangguan terhadap ketenteraman awam paling buruk yng pernah berlaku di Singapura sejak lebih empat dekad sebelumnya.

Teo berkata Home Team dan agensi kerajaan lain, mendapat pengajaran yang sangat berguna daripada kejadian itu.

Tags / Kata Kunci: Singapura , COI , rusuhan , Little India
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan