Budak 5 Tahun Hafaz 29 Juzuk al-Quran - Berita Dunia | mStar

Budak 5 Tahun Hafaz 29 Juzuk al-Quran

Diterbitkan: Khamis, 3 Julai 2014 4:30 AM

Juri, Abi Amir mengucup tangan Musa kerana kagum dengan kebolehannya pada usia muda.

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Seorang juri program hafaz al-Quran, Hafiz Indonesia sebak dan kagum melihat bakat seorang kanak-kanak berusia lima tahun yang mampu menghafaz 29 juzuk kitab suci itu.


Mengakui keistimewaan kanak-kanak lelaki itu, juri berkenaan, Abi Amir Faisol Fath pergi kepada peserta yang dikenali sebagai Musa itu dan mencium tangan kanak-kanak berkenaan bagi mengambil keberkatan mukjizat Al-Quran yang dihafalnya.

Musa yang berasal dari Bangka membuat penonton rancangan itu menitiskan air mata apabila mampu menjawab soalan yang diberikan juri serta penonton.

Program itu disiarkan di stesen televisyen RCTI, malah turut dimuat naik ke YouTube, manakala episod membabitkan Musa dimuat naik pada 29 Jun lalu.

Ketika ditemui, Abi Amir berkata, kanak-kanak itu membuatnya kagum kerana menganggap Allah sendiri memuliakannya walaupun usianya masih muda.

“Tiada perkataan yang boleh saya ucapkan... Subhanallah. Ayah bonda semua, inilah buktinya bahawa sekali pun anak kecil masih sangat lemah kemahuannya, namun kita tunduk dengan kemuliaannya kerana al-Quran maka kerana Allah memuliakannya,” katanya.

Menurutnya, wang kertas tetap bernilai biarpun dipijak kerana manusia telah menetapkan nilai untuk wang kertas.

“Bagi Musa, Allah menetapkan nilai yang mulia ke atasnya kerana dia sudah pun menghafaz Al-Quran pada usia muda,” katanya.

Tags / Kata Kunci: al-Quran , Musa , Hafiz Infonesia

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan