Pangsapuri Mewah Pasang Pancang Logam Usir Gelandangan - Berita Dunia | mStar

Pangsapuri Mewah Pasang Pancang Logam Usir Gelandangan

Diterbitkan: Isnin, 9 Jun 2014 3:04 PM

Pancang logam dipasang di luar pangsapuri mewah di Southwark Bridge Road, London.

(Ubah saiz teks)

SEBUAH blok pangsapuri mewah yang terletak di Southwark Bridge Road, London memasang pancang logam sepanjang 17 inci untuk mengelak gelandangan tidur di sekitar kawasan terbabit.

Beberapa penduduk berkata, mereka sering melihat gelandangan tidur di sudut dekat pintu masuk ke pangsapuri terbabit beberapa minggu lalu sebelum pancang logom tersebut dipasang.

Malah, pancang logam tersebut turut dipasang di beberapa kawasan di sekitar kota metropolitan itu.

Tindakan tersebut turut mencetuskan kemarahan pelbagai pihak dengan ada di antara mereka menyifatkan ia sebagai perbuatan tidak berperikemanusiaan.

Seorang penduduk di pangsapuri terbabit, Emi Takehara berkata beliau tidak selesa melihat pancang logam tersebut dipasang di hadapan pintu ke kawasan perumahan mewah itu.

"Saya rimas melihat pancang logam ini dipasang di hadapan tempat tinggal saya. Saya merasakan golongan gelandangan ini dilayan seperti binatang," katanya.

Menurut pusat kebajikan untuk golongan gelandangan Britain, Crisis, sejak tiga tahun lalu, London mencatatkan peningkatan gelandangan sebanyak 75 peratus disebabkan kemelesetan ekonomi dan pemotongan faedah perumahan.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan