Lautan Hindi Bukan Lokasi MH370 Berakhir - JACC - Berita Dunia | mStar

Lautan Hindi Bukan Lokasi MH370 Berakhir - JACC

Diterbitkan: Khamis, 29 Mei 2014 1:55 PM

(Ubah saiz teks)

SYDNEY: Kawasan Lautan Hindi, lokasi isyarat akustik dikesan dan pencarian dasar laut dilakukan, pada Khamis dianggap sebagai bukan lokasi pesawat MH370 berakhir.

Pusat Penyelaras Koordinasi Agensi Bersama Australia (JACC) menyatakan berdasarkan rumusan profesional Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB), 'kawasan itu boleh dianggap sebagai bukan tempat berakhirnya MH370'. 

"ATSB menasihatkan pencarian di kawasan berhampiran di mana isyarat akustik dikesan kini boleh dianggap selesai.

"Dalam rumusan profesionalnya, kawasan itu boleh ditolak sebagai tempat berakhirnya MH370," menurut JACC dalam satu kenyataan, Khamis.

Menurut JACC, Bluefin-21 sudah melengkapkan misi terakhir pencarian di kawasan berhampiran isyarat akustik dikesan pada awal April lalu menerusi bantuan alat Towed Pinger Locator yang diturunkan kapal ADV Ocean Shield mengikut had kedalaman operasinya.

"Data yang dikumpul pada misi terakhir pada Rabu sudah dianalisis. Hasilnya, JACC boleh menyatakan bahawa tiada tanda-tanda serpihan pesawat ditemui oleh Bluefin sejak ia menyertai usaha mencari itu," menurut JACC.

Sejak menyertai usaha mencari pesawat Boeing 777 milik Malaysia Airlines itu, Bluefin-21 sudah mencari di kawasan dasar laut seluas 850 kilometer persegi.

Tags / Kata Kunci: JACC , MH370 , Lautan Hindi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan