Pemilu: Polis Kawal Calon Presiden, Naib Presiden - Berita Dunia | mStar

Pemilu: Polis Kawal Calon Presiden, Naib Presiden

Diterbitkan: Selasa, 22 April 2014 11:19 PM

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Polis Republik Indonesia (Polri) menubuhkan sebuah pasukan bagi menjaga keselamatan calon presiden dan naib presiden yang bakal bertanding pada Pemilihan Umum (Pemilu) Presiden, 9 Julai depan.

"Seluruh anggota pada masa ini sedang fokus melaksanakan keselamatan dalam pemilihan parlimen mulai dari tempat penjumlahan undi hingga ke Suruhanjaya Pemilihan Umum (KPU) daerah di seluruh Indonesia," kata Ketua Polri Jeneral Sutarman di Kawasan Industri Jababeka Bekasi, Selasa.

Pemilu Parlimen Indonesia berlangsung 9 April lepas dan KPU dijangka mengumumkan keputusan rasmi pilihan raya umum berkenaan dari 7 hingga 9 Mei ini.

Sementara itu, jurucakap polis Indonesia Brigidier Jeneral Boy Rafli Amar berkata setiap calon presiden dan naib presiden yang ditetapkan oleh KPU akan dijaga oleh satu pasukan keselamatan.

"Tetapi, sebelum inipun, kami sudah melakukan langkah-langkah keselamatan kepada individu yang dinyatakan oleh parti masing-masing sebagai calon presiden," katanya.

Beliau berkata perlindungan proaktif pihak polis kepada calon presiden dan naib presiden berkenaan adalah untuk menjaga keselamatan tokoh politik itu ketika melaksanakan aktiviti di tempat awam mengikut peraturan yang ditetapkan oleh KPU.

Dalam pada itu, Polri akan menambah jumlah anggotanya bagi menghadapi Pemilu Presiden dalam usaha mencegah penipuan atau penyelewangan pada pilihan raya umum berkenaan.

Pada Pemilu Parlimen lepas, polis Indonesia menerima 202 laporan membabitkan 57 kes politik wang, pengundian lebih dari sekali (38) dan melanggar tempoh berkempen (19).

Bakinya membabitkan aktiviti kempen di tempat yang dilarang, merosakkan harta benda serta pemalsuan.
Tags / Kata Kunci: Pemilu , Indonesia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan