Malaysia, Singapura Adakan Latihan Tangani Tumpahan Kimia Di Laut

Diterbitkan: Rabu, 9 April 2014 5:59 PM

Tumpahan minyak.

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Malaysia dan Singapura pada Rabu buat julung kalinya mengadakan latihan bersama untuk menangani tumpahan bahan kimia di laut.

Latihan itu membabitkan Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Singapura (MPA) dan Jabatan Marin Malaysia (MMD), diadakan di kawasan Selat Johor yang terletak antara Johor dan Singapura.

Menurut kenyataan dikeluarkan MPA dan Agensi Alam Sekitar Kebangsaan Singapura (NEA), latihan itu diadakan untuk menguji tahap kesiapsiagaan agensi Singapura dan Malaysia sekiranya kejadian seumpama itu berlaku di perairan kedua-dua negara.

Kenyataan itu memetik Ketua Eksekutif MPA Andrew Tan sebagai berkata kerjasama serantau amat penting kerana kemalangan di laut yang mengakibatkan tumpahan bahan kimia dan minyak selalunya bersifat merentas sempadan.

"Ini merupakan latihan dua hala yang pertama diadakan kami untuk menangani tumpahan bahan kimia di laut. Latihan ini membolehkan kami menguji keupayaan respons serantau dan pelbagai agensi supaya kami sentiasa berada dalam keadaan siapsiaga untuk bertindak cepat dan efektif sekiranya berlaku kemalangan maritim, sama ada pelanggaran, kebocoran bahan kimia atau tumpahan minyak," beliau dipetik berkata demikian.

Ketua Pegawai Eksekutif NEA Ronnie Tay pula dipetik sebagai berkata kejayaan latihan itu jelas memaparkan kesediaan agensi Singapura dan Malaysia dalam mengawal dan menangani kejadian tumpahan bahan kimia di Selat Johor.

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan