Gempa Kuat Di Chile, Amaran Tsunami Dikeluarkan - Berita Dunia | mStar

Gempa Kuat Di Chile, Amaran Tsunami Dikeluarkan

Diterbitkan: Rabu, 2 April 2014 10:10 AM

Penduduk-penduduk tempatan berkumpul di tepi jalan selepas amaran tsunami dikeluarkan berikutan gampa bumi 8.2 magnitud melanda Chile.

(Ubah saiz teks)

SANTIAGO: Satu gempa bumi berukuran 8.2 magnitud melanda kawasan laut Pasifik Chile pada Selasa, mencetuskan gelombang tsunami lebih daripada dua meter dan sebagai amaran kepada penduduk di Chile, Peru dan Ecuador untuk melarikan diri dan segera berpindah ke kawasan lebih tinggi.

Gempa berlaku pada pukul 8.46 malam waktu tempatan pada kedalaman 10 kilometer (enam batu) , 83 kilometer dari Iquique di pantai utara Chile, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS).

Amaran dikeluarkan Pusat Amaran Tsunami Pasifik yang berpangkalan di Hawaii.

Pihak berkuasa Chile yang merekodkan gempa bumi itu pada 7.9 magnitud dan rakan-rakan dari Ecuadoran dan Peru juga mengeluarkan amaran tsunami selepas berlakunya gempa bumi.

Pihak berkuasa Chile mengarahkan mereka yang berada di sepanjang pantai untuk melarikan diri ke kawasan yang lebih tinggi.

Ricardo Toro dari Pejabat Kecemasan Kebangsaan Chile (Onemi), berkata gelombang pertama tsunami telah melanda Pisagua, di pantai utara, tetapi tidak memberikan maklumat lanjut.

"Semua orang di sepanjang pantai harus berwaspada dan bersedia," kata Presiden Ecuadoran Rafael Correa di Twitter.

Di Peru, kawasan selatan pantai juga telah diletakkan amaran berjaga-jaga, manakala jalan Lima di sepanjang pantai telah ditutup, kata Datuk Bandar, Susana Villaran.

"Ini adalah amaran kepada semua langkah-langkah berjaga-jaga yang perlu diambil oleh penduduk," kata Colbert Ruiz , seorang komander tentera laut, kepada AFP.

"Amaran bermakna sentiasa berjaga-jaga tetapi bukan mengesahkan  tsunami akan melanda, " katanya.

"Setakat ini, ada apa-apa."
Tags / Kata Kunci: Chile , Peru , Ecuador , gempa bumi , tsunami
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan