Kapal Selam Kawalan Jauh Diguna Kesan Mangsa Perlanggaran Kapal Jepun-China - Berita Dunia | mStar

Kapal Selam Kawalan Jauh Diguna Kesan Mangsa Perlanggaran Kapal Jepun-China

Diterbitkan: Isnin, 31 Mac 2014 1:47 PM

Pemandangan di Tokyo Bay yang menjadi laluan kira-kira 500 kapal setiap hari. -foto THE STAR

(Ubah saiz teks)

TOKYO: Pasukan mencari menggunakan kapal selam kawalan jauh dalam usaha mencari mayat lapan pelaut dari China selepas dua kapal kargo berlanggar di Teluk Tokyo, kata pegawai pengawal pantai Jepun, Isnin.

Penyelamat telah menemui mayat seorang lelaki Cina berusia 23 tahun dari kapal itu yang terletak di 100 meter (330 kaki) dalam air, kematian kedua yang disahkan daripada kemalangan yang berlaku awal bulan ini, kata pegawai berkenaan.

'Beagle III' sebuah kapal 12,630 tan dari China membawa gegelung keluli, tenggelam pada 18 Mac selepas berlanggar dengan kapal Korea Selatan, Pegasus Prime di Tokyo Bay.

12 daripada 20 anak-anak kapal di atas kapal Beagle III diselamatkan tetapi salah seorang daripada mereka kemudiannya meninggal dunia.

Sebuah kapal pemantau telah mengesan kapal karam di dasar laut dan pemiliknya menggerakkan kapal selam kawalan jauh untuk mencari mayat-mayat mereka yang dipercayai terbunuh dalam kemalangan tersebut.

"Mayat manusia ditemui di dek kanan kapal tenggelam," kata pegawai pengawal pantai itu, sambil menambah pihaknya telah menerima kemas kini daripada pemilik kapal.

Anak kapal Pegasus Perdana, 7,406 tan, enam dari Korea Selatan dan lapan dari Myanmar kebanyakannya tidak cedera.

Tokyo Bay adalah laluan air paling sibuk di Jepun yang menjadi laluan kira-kira 500 kapal setiap hari.
Tags / Kata Kunci: Beagle III , Pegasus Prime , Tokyo Bay
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan