Misteri MH370: Abbott Nasihatkan Rakyat Australia Tidak Bimbang - Berita Dunia | mStar

Misteri MH370: Abbott Nasihatkan Rakyat Australia Tidak Bimbang

Diterbitkan: Isnin, 10 Mac 2014 2:44 PM

Tony Abbott

(Ubah saiz teks)

MELBOURNE: Perdana Menteri Tony Abbott menggalakkan warga Australia supaya terus melakukan perjalanan di sebalik kebimbangan bahawa pengganas mungkin terlibat dalam insiden kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS).

Enam rakyat Australia dan dua rakyat New Zealand adalah antara penumpang pesawat Boeing 777-200 yang hilang semasa dalam penerbangan enam jam dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Pihak berkuasa sedang meneliti kaitan insiden itu dengan keganasan, selepas dua daripada 239 penumpang pesawat berkenaan didapati menggunakan pasport curi.

Abbott berulang kali enggan membuat spekulasi berhubung kemungkinan wujudnya kaitan dengan keganasan apabila ditanya tentang perkara itu pada Isnin.

"Kita tidak boleh terus membuat kesimpulan," katanya kepada pemberita di Sydney seperti dipetik Australian Associated Press.

Abbot menggalakkan warga Australia supaya meneruskan apa jua perancangan yang dibuat untuk melakukan perjalanan ke luar negara.

"Masyarakat Australia bukanlah orang yang penakut. Tidak pernah, dan tidak akan (jadi penakut). Perkara terakhir yang saya mahu lakukan ialah tidak menggalakkan mereka melakukan perjalanan," katanya.

Abbott berkata beliau tidak mahu menggalakkan 'suasana bimbang.'

Dua pesawat pengesan maritim P-3C Orion ditugaskan dari Darwin untuk menyertai operasi mencari dan menyelamat.

Tags / Kata Kunci: Abbott , MAS , Australia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan