Jualan Telefon Pintar Lebih Satu Bilion Unit Pada 2013, Samsung Teratas - Berita Dunia | mStar

Jualan Telefon Pintar Lebih Satu Bilion Unit Pada 2013, Samsung Teratas

Diterbitkan: Selasa, 28 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

WASHINGTON: Pasaran telefon pintar melakar peristiwa penting pada tahun 2013 dengan lebih daripada satu bilion unit terjual, menurut satu kaji selidik yang ditunjukkan pada Isnin.

Samsung terus mendahului sebagai penjual terbesar di dunia, menyumbang 31.3 peratus daripada jualan, mengatasi Apple 15.3 peratus, menurut undian melalui kajian pasaran dan analisis firma, IDC.

IDC berkata vendor mengeluarkan sejumlah 1.004 bilion telefon pintar tahun lepas, naik 38.4 peratus dari 2012.

Dan telefon pintar membentuk 55 peratus daripada jumlah telefon bimbit iaitu sebanyak 1.8 bilion.

"Jumlah dan pertumbuhan kukuh membuktikan populariti berterusan telefon pintar pada tahun 2013," kata Ramon Llamas, seorang penganalisis IDC.

"Jumlah penghantaran telefon pintar mencapai 494.4 juta unit di seluruh dunia pada tahun 2011, dan peningkatan dua kali ganda dalam masa dua tahun menunjukkan permintaan pengguna yang kukuh dan strategi vendor untuk menyerlahkan telefon pintar."

Di Korea Selatan menyaksikan pertumbuhan sebanyak 42.9 peratus oleh Samsung, membolehkannya melanjutkan penguasaannya dalam pasaran global.

Apple menunjukkan 12.9 peratus pertumbuhan, lebih perlahan secara keseluruhan pasaran, menyebabkan bahagian pasaran menurun.

Huawei dari China berada di tempat ketiga dengan penguasaan pasaran 4.9 peratus, mengatasi LG dari Korea Selatan (4.8peratus) dan Lenovo (4.5 peratus), kata IDC.

Data daripada suku keempat menunjukkan Apple pulih sedikit dengan pengeluaran model iPhone baru, dan menarik 17.9 peratus daripada jualan Samsung. - AFP

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan