S'pura Akan Perkenal Rang Undang-Undang Baharu Pelihara Keamanan Little India - Berita Dunia | mStar

S'pura Akan Perkenal Rang Undang-Undang Baharu Pelihara Keamanan Little India

Diterbitkan: Selasa, 21 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Kejadia rusuhan warga asing di Little India, Singapura pada 8 Disember lalu, akan membawa kepada pengenalan rang undang-undang baharu bagi kawasan tersebut selepas ini.
Kejadia rusuhan warga asing di Little India, Singapura pada 8 Disember lalu, akan membawa kepada pengenalan rang undang-undang baharu bagi kawasan tersebut selepas ini.

SINGAPURA: Kerajaan Singapura akan memperkenalkan rang undang-undang bagi menguatkuasakan undang-undang sementara untuk memberi kuasa kepada Polis untuk terus mengambil langkah terancang bagi memelihara keamanan dan ketenteraman awam di Little India selepas rusuhan.

Timbalan Perdana Menteri Teo Chee Hean berkata undang-undang baharu itu akan membolehkan Polis dan agensi lain menguatkuasakan sekatan alkohol dan mengawal selia pergerakan orang.

Berucap di Parlimen hari ini Teo yang juga Menteri Penyelaras bagi Keselamatan Nasional dan Menteri Dalam Negeri berkata: "Rang undang-undang itu mengsyorkan undang-undang baru itu sah untuk setahun."

"Ini akan memberi masa yang cukup bagi Kementerian saya menguatkuasakan perundangan jangka panjang untuk mengambil kira hasil siasatan dan perakuan Jawatankuasa Siasatan (COI), dan perakuan yang terhasil daripada perbincangan awam mengenai semakan peratuaran pelesenan minuman keras.

Rusuhan berlaku di Little India pada 8 Dis, 2013, berikutan kemalangan jalan raya melibatkan seorang warga India maut. Dua puluh kenderaan rosak, lima daripadanya musnah dibakar.

Tujuh lagi kenderaan persendirian musnah, sementara 49 pegawai keselamatan cedera. BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan