Polis Lepas Gas Pemedih Mata Kepada Pelajar Universiti Di Mesir - Berita Dunia | mStar

Polis Lepas Gas Pemedih Mata Kepada Pelajar Universiti Di Mesir

Diterbitkan: Ahad, 12 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KAHERAH: Polis, pada Ahad melepaskan gas pemedih mata kepada pelajar universiti di Kaherah kerana berhimpun menunjukkan sokongan terhadap presiden digulingkan Mohamed Morsi, dua hari lebih awal dari referendum mengenai perlembagaan baru.

Pertempuran antara polis dan penunjuk perasaan meletus di hadapan Universiti Kaherah, Universiti Al -Azhar dan Universiti Ain Shams University, kata pegawai keselamatan sambil menambah 19 pelajar, termasuk empat wanita ditahan.

Pertempuran ini tercetus apabila pihak berkuasa tentera Mesir menyediakan referendum mengenai perlembagaan baru yang akan diadakan pada hari Selasa dan Rabu.

Referendum ini telah diiktiraf sebagai langkah pertama dalam peralihan demokrasi Mesir selepas tentera menggulingkan Morsi pada Julai selepas membantah pemerintahan beliau selama satu tahun.

Undian akan diikuti oleh dua pilihan raya iaitu untuk memilih presiden baru dan Parlimen baru tetapi pihak berkuasa masih belum membuat keputusan pilihan raya mana akan diadakan terlebih dahulu.

Referendum ini juga dilihat sebagai ujian populariti untuk Ketua Tentera Umum Abdel Fattah al- Sisi yang mengetuai penyingkiran Morsi.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan