Dua Badut Di Mexico Ditahan Berhubung Kes Culik - Berita Dunia | mStar

Dua Badut Di Mexico Ditahan Berhubung Kes Culik

Diterbitkan: Jumaat, 3 Januari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MEXICO CITY: Dua lelaki yang bekerja sebagai badut bernama "Pistachon" dan "Freski Star" di barat Mexico telah ditahan berkaitan kes penculikan, kata pihak berkuasa, Jumaat.

Kedua-dua suspek, berusia 21 dan 22 tahun ditahan bersama-sama dengan dua rakan pada Selasa ketika mereka cuba untuk mendapatkan bayaran kedua daripada keluarga mangsa culik, pendakwa pejabat Michoacan negeri berkata dalam satu kenyataan.

Kedua-dua suspek menculik seorang pemuda di ibu negeri Morelia pada 18 Disember apabila mereka bertemu mangsa yang mahu menyewa video dan peralatan bunyi untuk persembahan, kata kenyataan itu.

Mereka menuntut 100,000 peso (AS$7,500) wang tebusan tetapi menerima bayaran pertama sebanyak $1,500 daripada keluarga dan membebaskan tebusan mereka sementara menunggu bayaran kedua berjumlah hampir AS$2,000.

Pasangan itu yang turut dikaitkan dengan sekurang-kurangnya satu kes penculikan lain tidak mengenakan pakaian badut mereka pada masa mereka ditangkap, kata pihak berkuasa.

Walaupun kes pembunuhan jatuh di seluruh negara tahun lepas, kes penculikan telah melonjak dengan angka yang dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri menunjukkan 1,583 kes penculikan antara Januari dan November berbanding 1,317 pada tahun 2012.

Ia juga adalah jenayah kedua melibatkan badut dalam beberapa bulan kebelakangan ini di Mexico.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan