Taufan Haiyan: Filipina Lancar Pelan Pemulihan AS$8.17 Bilion - Berita Dunia | mStar

Taufan Haiyan: Filipina Lancar Pelan Pemulihan AS$8.17 Bilion

Diterbitkan: Khamis, 19 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MANILA: Kerajaan Filipina pada Rabu telah melancarkan pelan AS$8.17 bilion untuk membina semula kehidupan berjuta-juta rakyat yang menderita akibat taufan Haiyan.

Presiden Benigno Aquino merayu untuk bantuan daripada sektor swasta dan antarabangsa bagi membantu kerajaannya memulihkan beratus-ratus masyarakat yang terjejas dan meningkatkan daya tahan mereka terhadap bencana alam dan juga kesan buruk perubahan iklim.

"Tugas segera kita ialah memastikan komuniti sekali lagi dapat ditingkatkan dan supaya rakyat menjadi lebih kuat, lebih baik dan lebih berdaya tahan daripada sebelum ini," katanya kepada diplomat asing dan pegawai-pegawai bantuan dalam ucapan pada majlis pelancaran inisiatif.

"Setiap dolar bantuan pembiayaan akan digunakan dengan cekap dan mampu bertahan selama mungkin," beliau berjanji.

Haiyan meninggalkan hampir 8,000 orang terkorban atau hilang selepas ia melanda pada 8 November, menyerang lebih satu juta rumah dengan kelajuan angin 315 kilometer (195 batu) per jam dan gelombang tsunami seperti gergasi yang disebabkan oleh ribut mendadak.

Aquino berkata taufan itu, yang merupakan salah satu yang terkuat yang pernah melanda negara itu dan bencana alam yang kedua dahsyat dalam sejarah ribut di Filipina, mengakibatkan kemusnahan dan kerosakan bernilai $12.9 bilion.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan