Mandela Carian Terhangat Google 2013 - Berita Dunia | mStar

Mandela Carian Terhangat Google 2013

Diterbitkan: Khamis, 19 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Nelson Mandela
Nelson Mandela

SAN FRANCISCO: Nelson Mandela mendahului senarai carian terhangat Google untuk tahun 2013 apabila syarikat gergasi internet itu, pada Selasa membolehkan pengguna melihat 'semangat zaman' secara dalam talian.

Kompilasi Tahunan Google Zeitgeist ke-13 menyorot kembali trend carian internet sepanjang tahun terhadap manusia, tempat dan peristiwa-peristiwa yang menarik perhatian dunia.

"Ia mungkin bukan kejutan bahawa angka carian pada 2013 simbol kekuatan dan keamanan antarabangsa: Nelson Mandela," kata Naib Presiden Kanan Google, Amit Singhal dalam posting blog beliau.

"Minat carian global terhadap bekas presiden Afrika Selatan itu sudah tinggi pada tahun ini dan selepas pemergiannya, orang dari seluruh dunia beralih kepada Google untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Madiba dan legasinya."

Mandela, wira anti- apartheid yang lebih dikenali sebagai Madiba di Afrika Selatan meninggal dunia pada 5 Disember pada umur 95.

Kedua dalam senarai 10 teratas carian global ialah selebriti filem The Fast dan The Furious, Paul Walker yang terbunuh dalam kemalangan kereta bulan lepas.

Yang ketiga adalah Apple iPhone 5S.

Bintang rancangan televisyen Glee, Cory Monteith yang meninggal dunia akibat dadah berlebihan pada bulan Julai menduduki tempat keempat dan kegilaan tarian Harlem Shake di tempat kelima.

Baki lima teratas yang lain ialah pengeboman di Marathon Boston, bayi Diraja Britain, Samsung Galaxy S4, permainan video konsol Sony PlayStation 4 dan Korea Utara.

"Pengguna memuat naik lebih 1.7 juta versi video daripada Harlem Shake ke YouTube, yang menduduki tempat kelima dalam senarai global kami," kata Singhal.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan