Peniaga Raih Pendapatan Lebih Semasa Tunjuk Perasaan - Berita Dunia | mStar

Peniaga Raih Pendapatan Lebih Semasa Tunjuk Perasaan

Diterbitkan: Rabu, 11 Disember 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BANGKOK: Pepatah Cina ada menyebut "di setiap kesulitan pasti ada peluang", lantas membuka kesempatan untuk meraih rezeki.

Bagi pengumpul barangan kitar semula seperti Tassawarn Cahipong, dan peniaga kecil seperti Nam, seorang penjual aiskrim, ia bukanlah kejayaan segera yang membawa kepada kemewahan.

Sebaliknya, barangan jualan mereka lebih laris daripada biasa semasa perhimpunan besar-besaran diadakan di sekitar Rumah Kerajaan, Isnin.

Cuba bayangkan, lebih 100,000 orang berkumpul di bawah panas terik sejak pagi sehinggalah matahari terbenam, sudah tentulah terdapat bertimbun-timbun botol plastik untuk dikutip dan begitu banyak aiskrim serta minuman untuk dijual sebagai penghilang dahaga.

Tassawarn, 49, pekerja sepenuh masa sebuah pusat penjagaan kereta tidak jauh dari situ namun kedai itu ditutup pada Isnin.

"Kedai penjagaan kereta itu terpaksa ditutup sebab kedudukannya terlalu dekat dengan tapak protes dan tiada pelanggan. Jadi saya gunakan peluang ini untuk mencari sedikit wang dengan mengumpul dan menjual botol plastik," katanya kepada Bernama.

Tassawarn berkata dia memperoleh 500 Baht sehari dengan menjual botol plastik yang dikumpulnya sejak awal pagi hingga sekitar 7 atau 8 malam.

Semangat keusahawanan memang tersemai dalam diri wanita ini memandangkan dia turut menjual tikar kepada penunjuk perasaan untuk mereka duduk setelah berasa letih, ingin makan atau menyegarkan diri.

"Setakat ini saya sudah menjual 13 helai tikar tapi saya tidak mahu mengambil kesempatan daripada konflik ini. Saya beli sehelai tikar dengan harga 120 Baht dan menjualnya 150 Baht," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan