Mesir Usir Duta Turki, Turki Melakukan Tindakan Sama Terhadap Mesir - Berita Dunia | mStar

Mesir Usir Duta Turki, Turki Melakukan Tindakan Sama Terhadap Mesir

Diterbitkan: Sabtu, 23 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KAHERAH: Mesir, pada Sabtu mengusir duta Turki dan menuduh Ankara menyokong pertubuhan yang cenderung untuk menyebarkan ketidakstabilan - merujuk dengan jelas presiden dari Ikhwanul Muslimin yang digulingkan, Mohamed Mursi.

Turki, yang menjalinkan hubungan rapat dengan Mesir di bawah Mursi bertindak balas dengan mengisytiharkan duta Mesir, pada masa kini turut diusir keluar dari negara itu - persona non grata.

"Kami sedih dengan keadaan ini," kata kementerian luar Turki dalam satu kenyataan.

"Tetapi bertanggungjawab sebelum berlakunya sejarah pentadbiran sementara Mesir yang memegang kuasa di bawah keadaan yang luar biasa pada 3 Julai melalui rampasan kuasa."

Turki telah muncul sebagai salah sebuah negara pengkritik antarabangsa paling hebat berhubung penyingkiran Mursi, menggelarnya sebagai "rampasan kuasa yang tidak boleh diterima."

Mursi telah mengadakan protes dan mempunyai hubungan rapat dengan Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan.

"(Ankara) ... cuba untuk mempengaruhi pendapat orang ramai terhadap kepentingan Mesir, menyokong mesyuarat organisasi yang berusaha untuk mewujudkan ketidakstabilan di negara ini," kata jurucakap Kementerian Luar Mesir, Badr Abdelatty dalam menjelaskan mengapa duta Turki telah diminta untuk meninggalkan negara itu.

Sebagai tindak balas kepada keputusan Mesir, Presiden Turki Abdullah Gul bercakap secara langsung di stesen TV negeri TRT, berkata: "Saya berharap hubungan kita sekali lagi akan kembali ke landasan."

Kedua-dua pihak telah memanggil pulang duta mereka pada bulan Ogos untuk rundingan selepas pasukan keselamatan Mesir menyerbu masuk ke kem pro- Mursi pada 14 Ogos.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan