Syarikat Konsortium Jepun Bina Sistem Keretapi Di Bangkok - Berita Dunia | mStar

Syarikat Konsortium Jepun Bina Sistem Keretapi Di Bangkok

Diterbitkan: Isnin, 4 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TOKYO: Sebuah konsortium Jepun akan membina sistem transit urban di Bangkok, sebagai sebahagian daripada usaha Jepun untuk mengembangkan eksport infrastruktur kereta api ke seluruh Asia, menurut satu laporan, Sabtu.

East Japan Railway, rumah perdagangan rumah Marubeni dan syarikat elektronik gergasi, Toshiba telah memeterai perjanjian itu, pada harga yang dianggarkan kira-kira 40 bilion yen (AS$405 juta), lapor akhbar harian perniagaan, Nikkei.

Di bawah perjanjian itu, yang diperintahkan oleh Bangkok Metro Public Co, konsortium itu akan membina landasan kereta api baharu sepanjang 23 kilometer (14 batu) di ibu negara Thai, menurut akhbar tersebut, sambil menambah operasi kereta api ditetapkan bermula pada 2016.

Kumpulan konsortium Jepun akan membekalkan 63 gerabak kereta kereta api dan membina grid kuasa, isyarat dan landasan kereta api serta 16 stesen untuk projek itu.

Ia juga akan menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan di bawah kontrak 10 tahun dan kira-kira 20 kakitangan yang mempunyai kepakaran operasi akan ditempatkan di Bangkok, kata laporan itu.

Operator keretapi Jepun dijangka akan meluaskan capaian mereka di luar negara dengan bergabung tenaga dengan pengeluar berat industri dan rumah-rumah perdagangan untuk mempromosikan perkhidmatan yang komprehensif, Nikkei berkata.

East Japan Railway akan berusaha sekarang untuk memenangi kontrak untuk membina jajaran kereta api berkelajuan tinggi antara Malaysia dan Singapura, kata laporan itu.

Sebuah lagi pengendali kereta api Jepun, Central Japan Railway, telah menyediakan teknologi untuk mengubah suai sistem kawalan automatik kereta api super-ekspres, sebuah perkhidmatan kereta api Taiwan.

Sementara itu, Tokyo Metro yang menjalankan rangkaian kereta api bawah tanah yang rumit di ibu negara Jepun, telah bekerjasama dalam projek keretapi bandar di Hanoi.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan