Airbus Gesa Kerajaan Jerman Bayar Ansuran Pinjaman AS830 Juta - Berita Dunia | mStar

Airbus Gesa Kerajaan Jerman Bayar Ansuran Pinjaman AS830 Juta

Diterbitkan: Ahad, 27 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BERLIN: Airbus pada Sabtu menggesa kerajaan Jerman membayar ansuran terakhir sebanyak 600 juta euro (AS830 juta) bagi pembinaan A350 seperti yang dijanjikan selepas pengeluar pesawat itu berkata ia telah mewujudkan peluang pekerjaan di German.

Ketua Pegawai Operasi Airbus Guenter Butschek memberitahu akhbar harian Jerman 'Tagesspiegel' bahawa firma itu menawarkan 4,000 peluang pekerjaan, 250 peratus lebih daripada rancangan asalnya dalam usaha untuk menyah beku pinjaman tranche lalu, yang telah disekat selama berbulan-bulan oleh perjanjian tertangguh Berlin terhadap pembuatan yang berpangkalan di Jerman dan kerja-kerja penyelidikan.

"Kami jelas sekali menunaikan janji dan berpendapat bahawa tidak ada sebab untuk menahan jumlah baki," Butschek dipetik sebagai berkata.

"Perkara ini kini berada di mahkamah kerajaan."

Tetapi beliau menambah bahawa Airbus, sebuah anak syarikat Perancis itu mampu melengkapkan program pembangunan A350 walaupun tanpa jumlah pinjaman tertunggak.

"Kami telah membuktikan dengan penerbangan pertama kami, dan dengan 400 jam penerbangan sejak itu, bahawa kita boleh membiayai dan membangunkan projek sedemikian mengikut perancangan, walaupun tanpa pinjaman kerajaan keseluruhannya."

Pesawat penumpang A350 XWB dijadualkan akan dihantar menjelang akhir tahun depan.

Pesawat generasi akan datang itu akan menjalankan penerbangan ujian pertama pada bulan Jun. - AFP

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan