Wilayah Ibu Negara Australia Lulus Undang-Undang Perkahwinan Sejenis

Diterbitkan: Selasa, 22 Oktober 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CANBERRA: Wilayah Ibu Negara Australia kini menjadi wilayah pertama yang menghalalkan perkahwinan sejenis.

Parlimen wilayah berkenaan pada Selasa telah meluluskan rang undang-undang yang kini membenarkan pasangan gay atau lesbian berkahwin secara sah.

Oleh yang demikian, pasangan sejenis yang ingin berkahwin secara sah di sisi undang-undang boleh berbuat demikian di ibu negara Australia itu tidak kira di mana mereka bermastautin.

Buat masa ini negeri-negeri lain di Australia tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis sebagai satu ikatan yang sah di sisi perundangan.

Begitu pun undang-undang di peringkat persekutuan, dengan jelas menyatakan bahawa satu perkahwinan itu adalah ikatan persetujuan untuk hidup bersama di antara seorang lelaki dengan seorang perempuan.

Kerajaan Persekutuan Australia yang kini diketuai oleh parti konservatif dijangka akan mencabar sebarang usaha untuk menghalalkan perkahwinan sejenis di peringkat nasional.

Keputusan untuk meluluskan perkahwinan sejenis di peringkat legislatif Wilayah Ibu Negara Australia itu disokong oleh anggota perwakilan Parti Buruh dan Hijau tetapi ditentang keras oleh perwakilan-perwakilan Parti Liberal.

Sementara itu Peguam Negara, George Brandis berkata, undang-undang yang baru diluluskan itu akan berhadapan dengan cabaran yang besar kerana ia bertentangan dengan Akta Perkahwinan Persekutuan.

"Ini kerana undang-undang baru itu pada akhirnya akan memberi tekanan besar kepada individu yang berkahwin di bawah akta baru berkenaan dan kemudian mendapati di peringkat persekutuan, perkahwinan mereka sebenarnya tidak sah," katanya menerusi satu kenyataan sebagai respon kepada apa yang berlaku di dewan undangan Wilayah Ibu Negara itu.

Untuk rekod, Perdana Menteri, Tony Abbott yang mengetuai gabungan Parti Liberal-Nasional adalah penentang perkahwinan sejenis.

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan