Projek Tren Berkelajuan Tinggi Malaysia-Singapura Dimuktamadkan Pada Pemukiman Pemimpin

Diterbitkan: Selasa, 17 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SINGAPURA: Pelan cadangan projek kereta api berkelajuan tinggi yang menghubungkan Singapura dan Kuala Lumpur, dijangka dipertimbang dan dimuktamadkan semasa Pemukiman Pemimpin awal tahun depan, kata Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura Datuk Husni Zai Yaacob.

Beliau berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan rakan sejawatannya di Singapura, Lee Hsien Loong, yang bertemu setiap tahun pada Pemungkiman Pemimpin, dijadual bertemu sekali lagi awal tahun depan di Malaysia.

Pada mesyuarat terakhir mereka di sini Februari lepas, kedua-dua pemimpin mengumumkan persetujuan mereka untuk memulakan projek itu, yang apabila siap pada tahun 2020, memendekkan masa perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapura kepada 90 minit.

"Projek kereta api berkelajuan tinggi kini masih di peringkat awal, dengan kajian teknikal sedang dijalankan, demikian menurut Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

"SPAD berkata mereka sedang menganalisis kajian teknikal, dan diharapkan menjelang akhir tahun ini, mereka dapat berbincang mengenai aspek teknikal tren berkenaan bersama rakan sejawatan," kata Husni Zai kepada Bernama dalam satu temu bual di sini.

Beliau berkata projek ini sangat teknikal.

"Ini disebabkan ia melibatkan dua negara, jajarannya perlu dikenal pasti, stesen, dan sudah tentu sempadan negara, laluan yang akan digunakan, dari segi kos dan perkongsian kos.

"Jadi, ada banyak aspek sebelum kita boleh memuktamadkan rancangan dan mengemukakannya kepada pemimpin pada Pemukiman di Malaysia itu.

"Mudah-mudahan pada Pemukiman Pemimpin akan datang, kami berharap dapat membuat pertimbangan dan keputusan, kata Husni Zai.

Mengenai kemajuan RTS (sistem transit) yang menghubungkan Johor Bahru dan Singapura, Husni Zai berkata: "RTS juga diteruskan, dengan aspek teknikal projek itu masih dikaji oleh kedua-dua pihak.

Jawatankuasa Bersama Peringkat Menteri bagi Iskandar Malaysia (JMCIM), akan bertemu di Singapura pada 18 Oktober depan.

Terdapat lima kumpulan jawatankuasa kerja, dengan setiap satu membuat persediaan untuk mesyuarat berkenaan. Kumpulan kerja itu memberi taklimat kepada jawatankuasa berkenaan mengenai perkembangan terkini, termasuk RTS.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar akan menghadiri mesyuarat itu. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan