Penyokong Morsi Ikrar Lancar Perarakan, Demonstrasi Terbaharu - Berita Dunia | mStar

Penyokong Morsi Ikrar Lancar Perarakan, Demonstrasi Terbaharu

Diterbitkan: Ahad, 18 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KAHERAH: Penyokong Morsi di Mesir mengumumkan demonstrasi baharu pada Ahad selepas polis melakukan keganasan terhadap dengan penunjuk perasaan di masjid Kaherah, ketika jumlah kematian melebihi 750 dalam tempoh empat hari keganasan.

Pasukan keselamatan pada Sabtu mengheret penyokong Presiden yang digulingkan Mohamed Morsi dari masjid Al-Fath, di tengah-tengah kumpulan penunjuk perasaan, yang memanggil mereka "pengganas" dan cuba untuk mengalahkan mereka.

Kementerian Dalam Negeri berkata seramai 385 orang yang berada di dalam masjid itu telah ditangkap.

Pertempuran berlaku apabila kerajaan berkata angka kematian di negara ini telah meningkat kepada lebih daripada 750 sejak Rabu, apabila polis membersihkan dua kem penyokong setia Morsi di ibu negara.

Satu kenyataan oleh Perikatan Anti-Rampasan berkata beberapa perarakan akan diadakan di Kaherah pada petang Ahad sebagai meneruskan kempen protes harian.

Menurut sumber AFP, lebih 1,000 orang telah terbunuh sejak demonstrasi besar-besaran pada akhir bulan Jun terhadap pemerintahan Morsi, yang dituduh menumpukan kuasa politik di tangan penyokong Islam dan gagal untuk menangani masalah ekonomi.

Beliau telah digulingkan oleh tentera pada 3 Julai dalam apa yang penyokongnya katakan sebagai rampasan kuasa oleh tentera yang menyebabkan perpecahan dalam masyarakat yang seolah-olah telah dirancang.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan