200 Hilang Dalam Bencana Feri Di Filipina - Berita Dunia | mStar

200 Hilang Dalam Bencana Feri Di Filipina

Diterbitkan: Ahad, 18 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CEBU: Pasukan penyelamat Filipina pada Sabtu meneruskan usaha mencari 200 orang yang masih hilang selepas sebuah feri berlanggar dengan sebuah kapal kargo dan tenggelam hampir serta-merta, dengan 26 telah disahkan terkorban.

Feri St Thomas Aquinas membawa 870 penumpang dan anak kapal apabila kemalangan itu berlaku pada lewat malam Jumaat di kawasan perairan tenang berhampiran pelabuhan Cebu, bandar kedua terbesar di Filipina, kata pihak berkuasa.

Pengawal dan tentera kapal, serta nelayan tempatan menggunakan bot kecil mereka sendiri untuk menyelamatkan lebih daripada 600 mangsa daripada lemas.

Tetapi pada awal pagi Sabtu, 215 orang masih belum dikenal pasti dan 26 mayat telah ditemui, menurut pengawal pantai, yang memberi amaran bahawa angka kematian dijangka akan meningkat.

"Ia tidak mengambil masa yang lama, kira-kira 10 minit, sebelum feri karam," kata naib komandan pengawal pantai, Laksamana Luis Tuason, kepada radio DZBB.

"Kapten berjaya mengisytiharkan supaya meninggalkan kapal dan mereka diedarkan jaket keselamatan tetapi kerana kelajuan ketika tenggelam, ada kemungkinan besar ada orang yang terperangkap di dalam."

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan