China Terbuka Untuk Rundingan Berhubung Pertikaian Tuntutan Di Laut China Selatan

Diterbitkan: Isnin, 5 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BANGKOK: Walaupun pertikaian tuntutan bertindih wilayah di Laut China Selatan antara China dan beberapa negara Asean bukan merupakan isu antara kedua-dua pihak, tetapi pada hakikatnya ia mempunyai kesan terhadap hubungan China-Asean, kata Menteri Luar China, Wang Yi.

agi pihaknya, beliau berkata China sentiasa bersedia untuk menyelesaikan pertikaian menerusi dialog dan rundingan terus.

China sentiasa membuka pintu dialog dan rundingan serta meneruskan prospek keputusan menang-menang, katanya dalam ucapan pada perasmian Forum Peringkat Tinggi mengenai Ulang Tahun ke-10 Perkongsian Strategik Asean-China.

"Kami berharap negara lain yang berkenaan akan menunjukkan semangat yang sama, dan bekerja sealiran dengan kami, daripaada mengambil sebarang langkah yang boleh menyukar atau memburukkan keadaan, salah tafsir keadaan dan berulang kali membuat kesilapan," tambah Wang.

China dan rakan Aseannya seperti Filipina, Malaysia, Vietnam dan Brunei telah membuat tuntutan wilayah di Laut China Selatan.

Wang berkata China ialah negara bertanggungjawab dan mematuhi dengan ketat Deklarasi Prilaku Pihak-Pihak di Laut China Selatan (DOC) yang ditandatangani pada 2002.

Beliau berkata China boleh bekerjasama dengan negara Asean bagi membincangkan secara serius dan berterusan dalam memajukan penubuhan kod prilaku (COC) di Laut China Selatan yang China dan Asean telah bersetuju untuk membentuk di bawah rangka kerja pelaksanaan DOC.

Ia merupakan proses yang berterusan untuk bergerak dari DOC ke COC, tambahnya.

Timbalan Perdana Menteri Thailand dan Menteri Luar Surapong Tovijakchaikul berkata beliau gembira Asean dan China telah bersetuju untuk memulakan rundingan secara rasmi di peringkat pegawai kanan bulan depan yang bertujuan membangun COC di Laut China Selatan.

"Kita perlu mengubah kawasan berkenaan dari lautan yang tidak berketentuan dan tidak dipercayai kepada lautan yang dikongsi kepentingannya dan kerjasama," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan