Australia Mahu Pulihara Bangkai Kapal Jepun - Berita Dunia | mStar

Australia Mahu Pulihara Bangkai Kapal Jepun

Diterbitkan: Isnin, 29 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SYDNEY, New South Wales: Sebuah kapal mutiara jepun yang terdampar di tepi pantai utara Australia sejak lebih 70 tahun akan dipulihara untuk khazanah bersejarah, kata kerajaan negara itu pada Ahad.

Dikenali sebagai 'Sanyo Maru, ia merupakan satu-satunya bangkai kapal mutiara Jepun berada dekat antara zon perlindungan berkeluasan 200 hektar, kata Menteri Alam Sekitar dan Warisan, Mark Butler.

"Kita perlu memastikan perlindungan bangkai kapal yang unik ini, yang merupakan sebahagian daripada sejak Australia yang penting," kata Butler.

"Kurangnya maklumah sejarah dan kontemporari mengenai mutiara perdagangan mutiara telah menyebabkan Australia mahu menjaga keperluan untuk melindungi bangkai kapal Sanyo Maru.

"Dan peninggalan itu merupakan sebahagian daripada sejarah maritim yang signifikan antara Jepun dan Australia," katanya.

Sanyo Maru merupakan kapal induk yang menyediakan makanan, bahan api dan air segar kepada kapal-kapal dagangan mutiara, yang tenggelam pada Julai 1937 selepas dilanda ribut. - AFP

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan