AS Gesa Tentera Mesir Bebaskan Morsi - Berita Dunia | mStar

AS Gesa Tentera Mesir Bebaskan Morsi

Diterbitkan: Ahad, 14 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Penyokong-penyokong Presiden Mohamed Morsi mengadakan protes di Ramsis, Kaherah, Jumaat.
Mereka akan mengadakan beberapa himpunan di Kaherah menyatakan bantahan keganasan tentera terhadap Presiden Morsi yang digulingkan. -foto EPA
Penyokong-penyokong Presiden Mohamed Morsi mengadakan protes di Ramsis, Kaherah, Jumaat. Mereka akan mengadakan beberapa himpunan di Kaherah menyatakan bantahan keganasan tentera terhadap Presiden Morsi yang digulingkan. -foto EPA

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat menggesa pemimpin tentera dan kerajaan interim Mesir supaya membebaskan Presiden yang digulingkan Mohamed Morsi untuk kali pertama sejak beliau ditahan lebih seminggu yang lalu.

Jurucakap Jabatan Negara Jen Psaki berkata AS bersetuju dengan rayuan Jerman sebelum ini agar Morsi dilepaskan dan mereka membuat permintaan secara "terbuka" yang sama.

Morsi telah ditahan di sebuah "tempat selamat," menurut pemimpin interim dan tidak pernah dilihat di khalayak ramai sejak digulingkan pada 3 Julai.

Beberapa hari lepas, ketika mengutuk penangkapan sewenang-wenangnya itu, Psaki enggan mengatakan sama ada pentadbiran AS percaya sama ada Morsi perlu dibebaskan atau sebaliknya.

Psaki berkata beliau "pada hari ini" membuat panggilan untuk melepaskan Morsi "secara umum", tetapi enggan untuk mengatakan apa yang telah menyebabkan AS mengubah pendirian.

"Kami telah menyatakan kebimbangan dari awal ...tentang penangkapannya, mengenai penangkapan ahli-ahli Ikhwanul Muslimin bermotifkan politik sewenang-wenangnya," katanya.

Pegawai AS juga sering berhubungan dengan semua sektor masyarakat di Mesir, tegasnya.

Penyokong Ikhwanul Muslimin dan mereka yang menentang penggulingan presiden Morsi telah mengadakan perhimpunan berasingan di Kaherah pada Jumaat di tengah-tengah kebimbangan terhadap pertumpahan darah di negara Arab yang paling ramai penduduk itu.

"Kami terus menggesa agar memberi layanan yang baik kepada mereka yang ditahan," Psaki memberitahu pemberita.

"Kita masih terus melihat tangkapan ini sebagai bermotifkan politik, dan masih terus percaya bahawa mereka perlu dibebaskan."

Duta AS ke Mesir Anne Patterson juga telah bertemu dengan Presiden Interim Mesir Adly Mansour, katanya.

Psaki berkata pemimpin interim telah membentangkan pelan...tetapi bergerak ke hadapan melalui proses inklusif adalah apa yang kita ingin lihat, katanya.

"Walaupun kita mengakui bahawa Presiden Morsi telah dipilih secara demokratik...ia lebih daripada apa yang berlaku di peti undi. Kebanyakan peralihan demokratik mengambil masa yang lama untuk sampai ke akar umbi dan stabil, terutama berikutan pemerintahan autokratik berdekad lamanya "- AFP

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan