Presiden Rusia Vladimir Putin Umum Penceraian - Berita Dunia | mStar

Presiden Rusia Vladimir Putin Umum Penceraian

Diterbitkan: Jumaat, 7 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Rakaman video oleh Russia24 TV Channel menunjukkan Presiden Rusia, Vladimir Putin (dua, kanan) dan isterinya, Lyudmila (kanan) membuat pengumuman mengenai penceraian mereka selepas berkahwin selama hampir 30 tahun. Foto AP
Rakaman video oleh Russia24 TV Channel menunjukkan Presiden Rusia, Vladimir Putin (dua, kanan) dan isterinya, Lyudmila (kanan) membuat pengumuman mengenai penceraian mereka selepas berkahwin selama hampir 30 tahun. Foto AP

MOSCOW: Presiden Rusia, Vladimir Putin dan isterinya, Lyudmila mengumumkan perceraian mereka pada Khamis (waktu tempatan) dalam satu temu bual dengan televisyen selepas menyaksikan persembahan balet "Esmeralda" di Kremlin.

Berikut adalah transkrip pengumuman pasangan itu sejurus memberi respons menegenai pertunjukan balet yang mereka tonton:

Penemuramah: Bagaimana anda menyukai balet 'Esmeralda?

Putin: Ia adalah sempurna. Muzik yang hebat, persembahannya, prestasinya. Mereka semua sangat berbakat.

Lyudmila: Muziknya adalah sangat cantik. Ia seolah-olah balet kita telah mencapai ke puncak dan kesempurnaan. Penari bergerak begitu ringan di atas pentas.

Penemuramah: Jika anda tidak keberatan, satu soalan lagi. Anda dilihat amat jarang bersama-sama dan ada khabar angin bahawa anda tidak lagi hidup bersama. Adakah ia benar?

Putin: Ia adalah benar. Semua aktiviti saya, kerja dikaitkan dengan hidup orang ramai. Sesetengah orang seperti itu, ada yang tidak dan ada orang yang benar-benar serasi dengan ini. Lyudmila Alexandrovna telah berada dengan kuat selama lapan tahun. Ia adalah satu keputusan bersama.

Lyudmila: Ia benar-benar adalah keputusan bersama kami. Vladimir Vladimirovich benar-benar dibebani dengan kerja, anak-anak kita membesar dan mereka hidup sendiri. Perkahwinan kami berakhir, ini kerana kami dikatakan jarang bertemu antara satu sama lain. Saya benar-benar tidak suka publisiti. Jarak adalah sukar untuk saya dan boleh dikatakan kami tidak melihat satu sama lain.

Putin: Kami akan sentiasa menjadi sangat rapat antara satu sama lain. Saya pasti, selama-lamanya.

Lyudmila: Kami mempunyai hubungan yang sangat baik. Saya amat berterima kasih kepada Vladimir Vladimirovich bahawa dia masih menyokong saya. Dan anak-anak, dia benar-benar mengambil berat tentang mereka. Dan anak-anak merasainya.

Penemuduga: Perkataan ini tidak dikatakan dan saya takut untuk mengatakan ini, tetapi adakah ini perceraian?

Lyudmila: Anda boleh mengatakan ia adalah satu perceraian yang beradab. - AFP

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan