Esmail Kiram II Temui Roxas Bincang Cara Terbaik Selesai Isu Pencerobohan Di Sabah - Berita Dunia | mStar

Esmail Kiram II Temui Roxas Bincang Cara Terbaik Selesai Isu Pencerobohan Di Sabah

Diterbitkan: Selasa, 12 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MANILA: Keluarga Kiram telah bertemu dengan kerajaan Filipina pada Selasa untuk membincangkan cara terbaik bagi menyelesaikan tragedi berdarah yang berlaku apabila kumpulan bersenjata yang mendakwa sebagai tentera Diraja Kesultanan Sulu menceroboh masuk ke Sabah bulan lalu.

Adik ketua pengganas yang menceroboh Sabah, Esmail Kiram II memberitahu Setiausaha Dalam Negeri dan Kerajaan Tempatan Filipina, Mar Roxas bahawa Malaysia perlu bersetuju melakukan gencatan senjata bagi membolehkan perbincangan untuk menamatkan krisis di Sabah dilakukan.

Esmail dan Roxas enggan mendedahkan butiran lain mengenai perbincangan secara tertutup mereka yang turut disertai beberapa ahli keluarga Kiram dari Selatan Filipina.

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak menolak tuntutan itu dan meminta adik Kiram, Agbimuddin yang mengetuai pencerobohan di Sabah bulan lalu untuk meletakkan senjata dan menyerah diri tanpa syarat.

Kerajaan Filipina turut mendesak Agbimuddin untuk berundur.

Bagaimanapun, Agbimuddin berkata dia sanggup mati daripada menyerah diri.

"Jika gencatan senjata dilakukan, walaupun dia tidak boleh hadir, kami bebas untuk pergi ke sana untuk bercakap dengannya," kata Esmail.

Sekurang-kurang 62 terbunuh dalam pertempuran di antara pasukan keselamatan dengan kumpulan bersenjata Sulu yang masih lagi bersembunyi di kawasan sekitar Lahad Datu.

Polis Malaysia turut menahan 85 lelaki dan wanita yang mempunyai kaitan dengan kumpulan bersenjata Sulu itu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan