Batuan Dari Angkasa Yang Lebih Besar Daripada Meteor Mungkin Boleh Terhempas Di Bumi Bila-Bila Masa - Berita Dunia | mStar

Batuan Dari Angkasa Yang Lebih Besar Daripada Meteor Mungkin Boleh Terhempas Di Bumi Bila-Bila Masa

Diterbitkan: Sabtu, 16 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CAPE CANAVERAL, (Florida): Batuan dari ruang angkasa yang lebih besar daripada meteor yang meletup seperti bom atom di Rusia boleh jatuh daripada langit pada bila-bila masa dan mengakibatkan malapetaka di bandar.

Tetapi beberapa bekas angkasawan mahu memberi peluang berjuang untuk bumi.

Mereka berharap kejadian pada Jumaat - akan menarik perhatian ramai terhadap bahaya dari angkasa lepas yang 'mengintai' dan membawa kepada tindakan, seperti pengesanan dan pengesanan asteroid yang lebih baik.

"Selepas hari ini, ramai orang akan memberi perhatian," kata Rusty Schweickart, yang terbang bersama Apollo 9 pada tahun 1969, dan telah memberi amaran kepada NASA selama bertahun-tahun untuk meletakkan tenaga dan wang terhadap kemuncak amaran asteroid.

Bumi sepanjang masa diancam oleh meteor, yang mana asteroid atau komet memasuki atmosfera Bumi.

Tetapi kebanyakannya adalah terlalu kecil untuk dikesan dari jauh dengan alat yang disediakan untuk ahli-ahli astronomi sekarang.

Meteor yang merentasi Pergunungan Ural dianggarkan 20 kali lebih kuat daripada bom atom yang digugurkan di Hiroshima semasa Perang Dunia II.

Ia menerbangkan beribu-ribu tingkap dan meninggalkan lebih daripada 1,000 orang cedera di Chelyabinsk, sebuah bandar dengan satu juta penduduk.

Dan tiada siapa dapat melihat ia yang mempunyai saiz sebesar bas akan datang.

"Ini adalah asteroid kecil," kata ahli astronomi Paul Chodas, yang bekerja di program 'Near-Earth NASA' di Pasadena, California.

"Ia akan menjadi sangat sukar untuk dikesan - tidak mustahil, tetapi sukar." - AP

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan