Richardson Dan Pengerusi Google Ke Korea Utara Atas Urusan Peribadi - Berita Dunia | mStar

Richardson Dan Pengerusi Google Ke Korea Utara Atas Urusan Peribadi

Diterbitkan: Isnin, 7 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BEIJING: Bekas Gabenor New Mexico Bill Richardson dan pengerusi Google Eric Schmidt berlepas ke Korea Utara pada Isnin dikatakan sebagai lawatan peribadi, di mana seorang warga Amerika Syarikat ditahan dan sedang menunggu perbicaraan.

Ini adalah misi peribadi kemanusiaan, tidak mempunyai sebarang hubungan dengan kerajaan AS," kata Richardson, yang juga bekas duta AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), di lapangan terbang Beijing sebelum menaiki penerbangan beliau.

"Kami akan berada di Pyongyang, mungkin untuk dua hari. Kita akan pergi luar bandar," katanya.

Kenneth Bae, seorang warga Amerika berketurunan Korea, sedang ditahan di Korea Utara dan anaknya menghubungi Richardson bagi meminta bantuan beliau, beritahu bekas gabenor itu minggu lepas.

Korea Utara masa lalu telah bersetuju untuk menyerahkan tahanan delegasi berprofil tinggi yang diketuai oleh orang-orang bekas Presiden Amerika Syarikat Bill Clinton, dan sesetengah pemerhati mencadangkan ia mungkin telah meminta penyertaan Schmidt dalam kes ini.

Tetapi Jabatan Negara AS menyuarakan kebimbangan tentang perjalanan tersebut berikutan pelancaran roket Pyongyang yang secara meluas dikutuk bulan lepas.

Richardson telah ke Korea Utara beberapa kali dalam dua dekad yang lalu dan telah terlibat dalam merundingkan pembebasan rakyat Amerika Syarikat yang diadakan di negari terpencil.

Beliau memberitahu CNN Jumaat bahawa beliau dijangka bertemu dengan beberapa pegawai kanan di Korea Utara, walaupun perbincangan dengan pemimpin Korea Utara Kim Jong-Un belum jelas.- AFP

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan