India Sambut Tahun Baru Dengan Protes, Nyalaan Lilin Tanda Berkabung - Berita Dunia | mStar

India Sambut Tahun Baru Dengan Protes, Nyalaan Lilin Tanda Berkabung

Diterbitkan: Selasa, 1 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

NEW DELHI: India memasuki tahun baharu 2013 dalam suasana suram, dengan diselubungi bantahan berterusan dan nyalaan lilin sebagai tanda berkabung tatkala negara itu meratapi kematian tragis pelajar mangsa rogol yang disemadikan pada Ahad.

Hatel dan kelab juga hanya mengadakan majlis sambutan secara kecil-kecilan atau membatalkannya sebagai menghormati kematian pelajar fisioterapi berumur 23 tahun itu yang menghembuskan nafas terakhir pada Sabtu selepas bertarung nyawa selama dua minggu ekoran kecederaan parah beberapa organnya.

Kebanyakan tempat yang biasanya menjadi tumpuan sambutan di ibu negara ini seperti Connaught Place, hanya menyaksikan kehadiran sejumlah kecil orang manakala India Gate masih menjadi kawasan larangan.

"Kami menyambut kedatangan Tahun Baharu dalam suasana suram, tatkala negara berkabung dengan kematian tragik seorang gadis yang berani, yang menjadi mangsa jenayah kejam," kata Presiden India, Pranab Mukherjee, dalam perutusan Tahun Baru beliau.

Beliau menggesa supaya dipertingkatkan tahap keselamatan dan kebajikan wanita di India.

"Mari kita gunakan saat ini untuk mencari jalan yang akan dapat mengubah cara berfikir yang menjadi punca kepada kejadian seumpama itu untuk membolehkan kita menjamin maruah dan hak samarata untuk wanita di negara kita," katanya.

Para penunjuk perasaan, sama ada mengadakan mogok lapar, terus berhimpun di Jantar Mantar, satu lagi kawasan di pusat bandaraya ini, dan menyalakan lilin sebagai tanda berkabung.

Mereka menggesa kerajaan menguatkuasakan undang-undang lebih berat terhadap jenayah rogol dan keganasan terhadap wanita. Situasi serupa juga dilaporkan di bahagian-bahagian lain di negara ini.

Statistik menunjukkan daripada 256,329 jenayah keganasan yang direkodkan tahun lepas, 228,650 kes berkaitan keganasan terhadap wanita.

Delhi merekodkan jumlah terbanyak kes rogol.

Setakat ini, 661 kes rogol dilaporkan di Delhi, meningkat 17 peratus berbanding tahun lepas.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan