Sampah-sarap ancam kehidupan marin di Pulau Perhentian

Diterbitkan: Isnin, 15 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Pulau Perhentian Besar dan Kecil mungkin bukan lagi "syurga" bagi kehidupan marin ekoran kelemahan dalam perancangan pembangunan, pembetungan dan pembuangan sampah-sarap.

Kerajaan negeri bimbang keadaan tersebut jika tidak diatasi akan memusnahkan terumbu karang di pulau-pulau tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Toh Chin Yaw berkata, pembinaan chalet-chalet baru memburukkan lagi keadaan.

Ini kerana katanya, kebanyakan chalet itu tidak mempunyai pembetungan dan sistem pembuangan sampah-sarap yang sistematik.

"Sesetengah operator mengambil jalan mudah dengan menyalurkan semua sisa dari chalet masing-masing terus ke laut," katanya dalam satu temuramah semalam.

Toh berkata dalam musim puncak, longgokan sampah-sarap boleh dilihat di sekitar pulau-pulau itu. Ia dipercayai ditinggalkan oleh operator-operator tersebut.

"Mereka menyalahkan kami kerana tidak memusatkan sistem pembetungan dan pemungutan sampah-sarap. Tanpa disedari mereka, kerajaan negeri memerlukan kos yang tinggi untuk berbuat demikian.

"Kami telah memberikan kerja-kerja memungut sampah-sarap dari pulau dan membuangnya di tanah besar kepada kontraktor. Bagaimanapun, kebanyakan operator tersebut enggan membayar yuran penyelenggaraan dan masih membuang sampah-sarap sewenang-wenangnya ke laut," tambahnya.

Toh berkata kerajaan negeri bersedia membina satu pusat rawatan pembetungan di pulau-pulau terbabit jika operator-operator sanggup membayar yuran bulanan penyelenggaraan.

Bagaimanapun katanya, beliau was-was mereka sanggup berbuat demikian kerana mereka enggan berkongsi sebahagian keuntungan mereka untuk usaha-usaha pengawalan pencemaran seperti yang disokong kerajaan negeri.

"Kami akan memperhebat program menyemai kesedaran orang ramai terhadap pemuliharaan alam sekitar selain menggalakkan operator-operator memperbaiki kemudahan pelupusan sampah-sarap mereka.

"Kami juga akan melibatkan pihak berkuasa berkenaan untuk memupuk peri pentingnya penjagaan ekosistem pulau dalam kalangan operator tersebut," tambahnya. THE STAR

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Kolumnis

iklan

Iklan