X Close

Polis Tahan Buruh Myanmar, Indonesia Bergaduh Kerana Ludah

Diterbitkan: Ahad 26 Sept, 2010

KUALA TERENGGANU: Polis menahan sembilan buruh warga Myanmar dan seorang Indonesia yang didapati bergaduh di tapak pembinaan kampus Universiti Tenologi Mara (UiTM) Bukit Besi Dungun, Sabtu.

Kejadian dipercayai berpunca daripada rasa tidak puas hati buruh Indonesia terhadap tindakan seorang lelaki Myanmar yang dikatakan meludah berhampirannya sehingga menyebabkan berlaku pertengkaran dan pergaduhan.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri K. Manoharan berkata kejadian berlaku kira-kira pukul 5.30 pagi semalam di mana seorang lelaki Myanmar berumur 23 tahun mengalami kecederaan di tangan kiri manakala seorang lagi turut cedera ringan dipercayai ditetak oleh lelaki Indonesia.

"Mereka dipercayai ditetak dengan senjata tajam dan kini mangsa yang cedera itu menerima rawatan di Hospital Dungun," katanya kepada pemberita di sini, Ahad.

Katanya polis, yang bergegas ke tempat kejadian, mendapati kumpulan lelaki Indonesia itu melarikan diri ke dalam hutan setelah mereka dikejar dan diserang oleh rakan-rakan lelaki dari Myanmar itu.

Manoharan berkata tiga lelaki Indonesia dilaporkan cedera setelah pergaduhan sekali lagi berlaku di dalam hutan itu.

Berikutan itu, kata Manoharan polis menahan kumpulan buruh berkenaan mengikut Seksyen 148 Kanun Keseksaan kerana merusuh bagi membantu siasatan serta merampas senjata termasuk beberapa batang besi di tempat kejadian.-BERNAMA

iklan

iklan

Iklan